Навчання-тренінг з моделюванням ситуації при підозрі захворювання свиней на АЧС в умовах дикої природи

На базі розплідника диких свиней Лютарського лісництва ДП «Ізяславське лісове господарство» під керівництвом голови Ізяславської районної державної адміністрації Бориса Яцкова  проведено навчання-тренінг з опрацювання плану дій працівників управління Держпродспоживслужби в Ізяславському районі та підрозділів територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту в Ізяславському районі з моделюванням ситуації при підозрі захворювання свиней на африканську чуму в умовах дикої природи.

До навчань було залучено фахівців та спеціалістів відділу агропромислового розвитку  районної державної адміністрації,  районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, Ізяславської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Шепетівської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби,  Ізяславського районного сектору Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області, Ізяславського відділення поліції Славутського відділу Головного управління Національної поліції України в Хмельницькій області, ДП «Ізяславське лісове господарство».

Навчання дозволило перевірити стан готовності ветеринарної служби та сил цивільного захисту району до дій у разі загрози та виникнення АЧС, вдосконалити практичні навички керівного складу управління, галузевих ланок з організації ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а також вивчити проблемні питання з реалізації вимог чинного законодавства України при виявленні та ліквідації АЧС та визначити напрямки удосконалення роботи. Було відпрацьовано алгоритм дій, визначених Інструкцією  з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, затвердженою наказом Міністра аграрної політики та продовольства України.

Відповідно до задуму організаторів навчання-тренінгу  здійснено виїзд групи швидкого реагування для з’ясування епізоотичної ситуації у розпліднику диких свиней ДП «Ізяславське лісове господарство» з підозрою на захворювання АЧС та проведення епізоотичного розслідування з метою встановлення джерел і шляхів можливого занесення збудника хвороби, визначення меж можливого епізоотичного осередку і вжиття заходів з недопущення поширення збудника хвороби за його межі. Зокрема, відпрацьовано розгортання мобільного ветеринарно-карантинного поста, встановлення дезбар’єрів і заборонних знаків, проведення дезінфекції у зоні спалаху хвороби та спалювання трупів  свиней, що загинули.  Також спеціалісти Шепетівської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби та Ізяславської районної державної лікарні ветеринарної медицини  провели розтин трупа дикого кабана (відстріл якого  здійснено для дослідження стану диких тварин) з метою вивчення патологічних змін і постановки попереднього діагнозу та відібрано зразки патологічного матеріалу для подальших лабораторних досліджень. А ще  відпрацьовано утилізацію (спалення) решток тварини.

Після завершення практичної частини  обговорили проведене навчання та розглянули питання  порядку здійснення профілактичних заходів із недопущення захворювання свиней на АЧС, необхідні охоронно-карантинні заходи у випадках прояву хвороби серед свиней в господарствах різних форм власності, у тому числі в дикій фауні.

Голова районної державної адміністрації Борис Яцков наголосив на необхідності безумовного забезпечення біологічної безпеки як в господарства усіх форм власності, так і в дикій природі, безперервного процесу оцінки та управління ризиком, який спрямований на уникнення або мінімізацію ризиків мікробіологічного інфікування, що може викликати хвороби людей або тварин.

Довідково:

Африканська чума свиней (скорочена назва АЧС, латинська назва Pestis Africana suumце) – інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней, збудником якого є вірус. За своєю будовою вірус АЧС – це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, належить до родини Asfaviridae. Дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це є однією з основних причин, чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.

Вірус АЧС, внаслідок особливостей своєї складної структури, дуже стійкий до факторів різної природи, у зв’язку із чим його виживання в об’єктах середовища і продуктах свинячого походження незвичайно високе. Зокрема, вірус стійкий як у кислому, так і в лужному середовищі, а в умовах довкілля може зберігатися при температурах: 50 С – до 7 років, 18-20 °С – 18 місяців, 37 °С – до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці – до 5 місяців, у гною – більше 3 місяців, в ґрунті – (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима). Охолодження (особливо заморожування)  консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С він залишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі – до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території.

Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, які були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, його залишки та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я.

За матеріалами Ізяславського районного управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. 

SAM_0124 SAM_0141 SAM_0150 SAM_0159 SAM_0186 SAM_0193

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>