Лісівники Хмельницького ЛМГ заготовляють кормові віники для тварин

Щоб взимку звірі не були голодними, лісівники дбають цілий рік. Навесні вони сіють пшеницю, кукурудзу, ячмінь. Влітку – сезон заготівлі кормових віників. А це – цілий процес.

Віники заготовляють із пагонів деревно-чагарникових порід: верби, берези, граба, липи, а ще використовують кропиву та кукурудзу… Роблять це з початку червня і до середини липня, коли пагони мають найбільший вміст поживних речовин, зокрема сирого протеїну.


Як все відбувається, показали працівники Хмельницького ЛМГ:

  • Серед дерев лісівники відбирають добре розвинуті, повністю вкриті листям пагони. Зрізають гілки діаметром 0,5 см.
  • Мотузкою в’яжуть пагони в пучки і занурюють у підсолену воду. Це додає їм яскравого насиченого смаку, що особливо подобається козулям.
  • Сушать корм обов’язково в затінку, щоб не пересихав. Під час сушіння його ще декілька разів можуть обприскувати 5-6% розчином кухонної солі.
  • Висушені пагони з листям обережно складають, або підвішують, у сухих кормосховищах та зберігають для підгодівлі тварин взимку.

Крім цього, влітку лісівники заготовляють сіно. Наприклад, у Хмельницькому лісомисливському господарстві щорічно запасаються тонною сіна.

Пресслужба Хмельницького ОУЛМГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*