Вітамінна бомба – саме так говорять про лісову суницю. Адже ягоди містять мікроелементи, пектини, кислоти, вітаміни та ефірні олії.
Наприклад, у суниці в два рази більше заліза, ніж у сливах, і в 40 разів більше, ніж у винограді! А ще вона має першість серед інших ягід і фруктів з вмісту кальцію.
Росте суниця фактично всюди, але найчастіше вона зустрічається в березових гаях або соснових лісах.
Сьогодні ми розповімо певні правила, за якими ягоду збирають і сушать. Вони є досить важливими, оскільки дозволяють зберегти поживні і корисні речовини в плодах.
- Дозрівають плоди в червні-липні, тому збір їх проводиться в той же час. Найкраще збирати червоні ягідки вранці після висихання роси, або ввечері. Але обов’язково в сонячні дні.
- Важливо також зберігати цілісність ягідок, щоб вони не були пом’ятими або мокрими.
- Сушка проводиться в затінку: ягоди розкладають тонким шаром на дерев’яній поверхні, де вони не зможуть окислитися.
- Перевірити, чи правильно проведена сушка, дуже просто — ягідки легко розсипаються. Зберігати їх можна не більше двох років в морозильній камері або тканинних мішечках.
До слова, суниця корисна не лише своїми плодами, але й листям і навіть корінцями. Але їх потрібно збирати в період цвітіння, тобто в травні або на початку червня.
Листочки потрібно сушити тонким шаром у затінку і з хорошою циркуляцією свіжого повітря. При сушінні рекомендується час від час ворушити листочки. Зберігаються вони в тканинних мішечках не більше року.
Корінці ж викопують, очищають від землі, промивають, ділять на частини і сушать тонким шаром у місці, де немає прямих сонячних променів. Зберігають їх не більше року.
Пресслужба Хмельницького ОУЛМГ.