Збираючи гриби і ягоди, дотримуйтесь правил

Вирушаючи в ліс за грибами, необхідно знати і дотримуватися правил їх збирання.Також слід додержуватися правил поведінки в лісі і елементарної культури спілкування з природою.

Так, що ж це за правила збору грибів?
1. Потрібно збирати тільки добре знайомі гриби.
2. Гриби, які викликають сумніви, краще показати досвідченому грибнику.
3. Ніколи не пробуйте гриби на смак і запах, навіть якщо впевнені,  що вони їстівні.
4. Не збирайте гриби, які біля основи ніжки мають білий мішечок – пусте клубоподібне потовщення.
5. Не збирайте перезрілі, в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриби. Вони дуже швидко накопичують небезпечні речовини, що можуть викликати отруєння.
6. Збираючи гриби, не зривайте їх, бо пошкоджуєте грибницю, позбавляючи можливості плодоносити на наступний рік. Обережно зрізуйте гриби ножем біля основи ніжки, а трубчасті можна викручувати з грибниці.
7. Збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті гриби «згоряють».
8. Перш ніж покласти гриб до кошика, очистіть його від землі, сміття та листя і укладайте капелюшками вниз або боком, при цьому, трубчасті гриби разом з ніжкою, а у пластинчастих грибів ніжки обрізати до довжини 2-3 см.
9. Не збирайте гриби за раз більше, ніж можна переробити. Зібрані гриби дуже швидко псуються і втрачають якість. Тому їх необхідно обробити відразу ж після повернення з лісу.
10. Уникайте місць збору грибів, розташованих поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей).
11. Ніколи не шукайте гриби у високій траві, густій лісовій хащі і дуже затінених місцях. Це марно втрачені сили, нерви і час, в кращому випадку — це буде врожай у два гриба за годину!
При дотриманні цих елементарних правил процес збору грибів стане не просто заготівельною операцією, а дуже приємним і корисним заняттям, що дає можливість краще розпізнати і полюбити рідну природу.
Працівники ДП «Ізяславський лісгосп» наголошують, що під час збору грибів, дикоростучих плодів та ягід необхідно бути пильними, мати відповідне взуття та одяг для захисту від кліщів та плазунів. Одночасно лісівники вкотре наголошують: під час заготівлі грибів і ягід необхідно суворо дотримуватись правил пожежної безпеки, не смітити, не пошкоджувати дерева та кущі.

 

Прес-служба Ізяславського лісгоспу.

2 1

ВІД ЖОЛУДЯ ДО МОГУТНЬОГО ДУБА

Коли пересічний громадянин заходить в ліс,  спершу що він бачить – це дерева, кущі гриби, ягоди і те, що його оточує. Коли ж  приходить фахівець – він  господарським оком оцінює, що потребує насадження для того, аби якнайкраще  відповідало своєму призначенню.

Працівники ДП «Кам’янець-Подільський лісгосп», де більше половини території лісів перебуває в межах Національного природного парку “Подільські Товтри”, господарюють  по особливому, з обмеженим лісокористуванням оберігають,  формують та відтворюють природні багатства.

Відтворення лісів проводиться на місцях зрубів,  які в основному зосередженні в  експлуатаційних лісах Дунаєвецького району. В останні роки розрахункова лісосіка складає до 45 гектарів. У першу чергу відтворюються непродуктивні похідні грабові деревостани, що замінюються   цінними породами.

Багаті природно-кліматичні умови   сприяють формуванню й росту високопродуктиавних насаджень дуба звичайного, якому на підприємстві відводять чільне місце.   І як би не звучало дивно: вирощування нового лісу – це своєрідний конвеєр. Адже усе починається з маленького жолудя.  Сьогодні на попередньо обстежених лісонасінних ділянках та насадженнх, призначених для заготівлі насіння,вже приступили  до заготівлі урожаю. Для забеспечення  потреб підприємства для відновлення лісів буде заготовлено близько трьох тонн жолудів, горіхів, горішків та крилаток, які збирають саме восени. А в   розсадниках підприємства   уже рясніють  молоді  сіянці. Їх тут більше двохсот  тисяч, які восени та навесні будуть висадженні на підготовлених лісовідновних ділянках. Щоб вони досягли стандартних параметрів,  протягом двох років за ними  доглядають: до 10 разів рихлять грунт, зрошують, обробляють від хвороб та шкідників. І не тільки від того, який стан сіянця,які  кращі генетичні ознаки в нього,  залежить майбутнє  лісу, а й відповідності та  дотримання агротехніки створення і вирощування лісових культур.

Щоб мати гарну приживленність та  енергію росту, на лісокультурних ділянках проводиться  підготовка грунту спеціальними лісовими плугами та знаряддями, догляд за молодими посадками рихленням грунту вручну чи за допомогою механічних агрегатів, освітлення рядів шляхом видалення трав’янистої та небажаної деревної рослинності, догляд у міжряддях за самосівом основних порід супутників дуба.

На сьогодні в  лісгоспі вирощується  320 гектарів незімкнутих лісових культур 1-6 річного віку,  щорічно за ними проводяться догляди. Аби  створилося  лісове середовище, де молоді дубки досягнуть висоти двох метрів, зімкнуться кронами в ряду, при оптимальній для конкретної ділянки густоти, мати гарний підгін з липи, клена та інших порід, лісівники  щонайменше протягом 5-6 років проведуть до 20 різновидів доглядів.

Зарахування молодих посадок в категорію якісних та цінних  молодняків -  основний показник праці лісівника. Тому зараз, восени,у лісівників своєрідний екзамен: оцінити якість і стан молодих посадок,намітити заходи для  формування основи майбутнього лісу.

 

Цьогоріч в лісгоспі долучаються до екологічної осінньої  акції з  озеленення України, яка пройде 17 жовтня. В лісництвах проведуть осінню посадку лісу сіянцями дуба звичайного з залученням громадських організацій,  волонтерів, яким нададуть садивний матеріал.

Прес-служба Камянець-Подільського лісгоспу.

 2 3 4 5 6 7 8 1